Charmiga träfönster är det nog många husägare som drömmer om och det är väl inte så märkligt om man ser till den svenska historien och hur romantiserad bilden av träfönster har blivit. Dock är detta en av de mest populära fönstertyperna än i dag. Du får ett naturligt material som du kan lita på är hållbart under många år. Dock gäller det så klart att du värnar om dina träfönster och tar hand om dem på bästa sätt för att det ska bli på detta vis.

Olika kostnader

Du kan få relativt billiga träfönster om du önskar dig det. Då kan du exempelvis välja träslaget furu som är väldigt tåligt. Sedan kan du också köpa dyrare träslag i form av till exempel ek och teak om du skulle vilja det. Allt beror på vad du vill ha för egenskaper och hur mycket din plånbok egentligen rymmer. Inte sällan fungerar träfönster väldigt bra till lite äldre hus som har en viss karaktär. Träfönster är trots allt klassiska och tidlösa och du kan få träfönster med bra kvalitet om du kikar runt i olika butiker på nätet där det är enkelt att jämföra priser på olika träfönster. Men som sagt, det gäller att komma ihåg att om du väljer träfönster så väljer du också den typ av fönster som kräver mest underhåll av alla. Och om du inte känner dig sugen på det kan bland annat PVC-fönster vara ett alternativ. Även om furu och andra träslag som används till träfönster är väldigt hållbart så gäller det också att fönstret konstrueras på bästa sätt. Skulle ett träfönster inte vara korrekt utformat kan du räkna med problem ganska snabbt och behöver renovera snabbare än du egentligen skulle behöva.

Glöm inte kontinuerligt underhåll

Det är lätt att skjuta upp vissa saker och tänka att man ska göra det senare. Men en sak du definitivt inte bör tänka så om är dina träfönster. Trä är visserligen ett naturligt material som tål väldigt mycket påfrestningar av klimatet i form av sol, vind, regn, snö och kyla men det krävs också att man rår om sina träfönster med omsorg. Slarva inte med besiktningen så att du slipper onödiga reparationer för att du inte kunde förhindra vissa skador i tid. Då kommer du gräma dig i efterhand i stället för att känna dig nöjd. Du kommer att behöva behandla dina träfönster emellanåt och likaså behöver dem strykas på med färg emellanåt. Men även om det är relativt mycket jobb med träfönster jämfört med andra fönster ska du inte låta bli att välja dem för den sakens skull.