Om du själv vill mäta upp storleken för dina nya fönster kan du så klart göra det. Och då gäller det självklart att du är ytterst noga så att det blir korrekt. Du kan i princip mäta på två olika sätt beroende på vad du själv tycker blir enklast. Du kan till exempel välja om du vill mäta hur stort det befintliga fönstret är eller om du vill mäta hålet i väggen.

Använd fönstret

Om du vill kan du alltså mäta enligt det fönster som redan sitter på plats och nu ska bytas ut. Då behöver du i regel ange det som kallas för karmyttermått. Detta är ett mått som du logiskt nog mäter mellan karmens ytterkanter. Karmen är det som är den yttre ramen på fönstret och det som också sätts fast i väggen. Ibland kan detta betyda att du måste ta loss lite av fodret som finns på insidan eller utsidan av fönstret. I alla fall om det skulle täcka en del av karmen. Se till att du verkligen gör det och inte mäter som i en gissningslek. Du vill ju så klart att dina nya fönster ska passa och då gäller det att vara noggrann och mäta på rätt sätt från början.

Mät hålet i väggen

Skulle ditt gamla fönster ligga an mot väggen finns det ibland knappt någon isolering mellan väggen och fönsterkaret. Märker du att det är så hemma hos dig kan du mäta öppningen för fönstret i väggen i stället och dra av lite i din mätning. Detta innebär dock lite mer att tänka på och om du märker att det är så kan det vara värt att anlita någon som sköter mätningen åt dig så att det blir rätt och du slipper huvudbry.

Glöm inte

Har du aldrig mätt fönster inför ett fönsterbyte tidigare är det ingen dum idé att be om hjälp utifrån eller att faktiskt anlita någon. Då behöver du inte känna dig osäker över huruvida dina nya fönster verkligen kommer att passa eller inte. Sedan ska du inte glömma att alltid ange måtten med bredden först och därefter höjden. Med andra ord betyder det att om du anger ett mått på 15×20 decimeter ska fönstret vara 15 decimeter brett och 20 decimeter högt. Du ska också ange hur du vill att hängningen ska vara.