Sortimentet med fönster av olika typer och modeller är överväldigande i dag. Men om du ska välja någonting som gynnar din egen plånbok i längden och samtidigt är snällt mot naturen är det energifönster som ditt val ska falla på. Visserligen kan man kalla ett fönster för husets ögon men det är också en rackarns energitjuv. Uppemot en tredjedel av värmen i ditt hem kan läcka ut genom dina fönster om dem är av det gamla slaget. Så att investera i energifönster innebär att du minskar läckaget som påverkar naturen och du kommer också att spara in pengar på de värmekostnader som inte längre krävs i samma utsträckning. Du kommer att kunna ge dig själv en klapp på axeln om du köper nya energifönster och skrotar de gamla. Dessutom kommer värdet på din bostad att gå upp om du kör på energifönster när det är dags att byta.

Det berömda U-värdet

I samband med att du har spanat på nya fönster och vilka alternativ som finns kanske du också har snubblat över det som kallas för U-värde. Och det är så klart inte så lätt att veta vad det är för någonting om man aldrig har bytt fönster tidigare. Dock är det någonting som du bör kika närmare på när du köper fönster eftersom det har att göra med hur pass god isoleringsförmåga dina nya energifönster kommer att ha. Ju lägre U-värde dina nya fönster har desto bättre är isoleringsförmågan. Den skala man går efter i dag är i bokstavsordning från A till G. Det bästa energifönstret är märkt A och har ett U-värde på max 0.9 medan G är det lägsta där U-värdet på runt 1.5. Du kan till exempel ta reda på dina nuvarande fönsters U-värde och jämföra med hur kostnaderna skulle förändras om du köpte nya energifönster med ett bättre U-värde.

Tester och krav

Som du förstår kommer du att tjäna på att välja energifönster med så bra isolering som möjligt. För att man ska komma fram till att ett fönster har ett visst U-värde med särskilda egenskaper när det gäller isoleringen görs särskilda tester som fönstret måste uppfylla vissa krav kring. Genom att märka energifönster blir det lättare för dig att köpa fönster där du kan se hur ditt val påverkar energiförbrukningen. Annars är ju energi som bekant osynligt och därmed blir det svårt att ”ta på”.